荒川弘作の百姓貴族読んでたらいももちというものが出てきました。
近所の八百屋で芋が安くて大量に手に入るので作ってみました。

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芋と白玉粉のみのいももち。マヨと塩で炒めました。

While this picture looks tasty there were several failures before this…
The general way to make these potato cakes is to make dry mashed potatoes and then add in starch or flour.

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Mashed potatoes and glutinous rice flour and mayo. With the last batch I found that the cake was a bit dry on the inside, maybe the mayo will help and eliminate the need for pulling during frying.

炊きたてのポテトに指突っ込んでやけどしたり片栗粉を水に溶かしてから入れようと思いベチャベチャにしたりいろいろと困難が・・・
今回は何となくうまく行くそうな感じが。

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なんかうまくまとまってくれました。終いにはパンみたいに手のひらでこねながら白玉粉を足していきました。テフロン製の鍋でやったのが良かったのか鍋にはほとんどついていない。

Most online sources say to use starch rather than glutinous rice flour so I decided to try both. (Using tapioca starch because it’s cheap)
It would be great if the flour works out better though. (It’s cheaper)
In the last batch there was no noticeable difference in taste.

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Potatoes, tapioca starch, and mayo. I add however much powder as I feel necessary and add more if needed. (In other words, I don't know how much starch is in this)

ちょっと冷蔵庫で寝かせてみよう。
パンでするように。
勃興してないからさほど何かが変わるわけではないと思うが。

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こね上がったいももち兄弟。弟が白玉粉で兄がタピオカスターチ。後は切って焼くだけだがそのまま食べてもそこそこ美味しかった。保存食らしいがどう保存してたんだろう?このままだと普通にかびそう。

I think I’ll put half in the freezer and half in the fridge to see how well it cuts when frozen.
Maybe I can do the “butter with a hot knife” effect.

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Looking at the cut it's easy to tell that the starch one cut better than the flour one. This may have to do with the amount of starch and flour added though. Next time I'll try to add more flour.

出来たので試食。
結構行ける味になっていました。
そのまま食っても全然食べれる。
周りがサクッとしてて中はもちもち。
粉っぽさは薄く切ったせいかマヨを入れたせいかほとんど無い。

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完成。おかずの野菜炒めと一緒に頂きました。

Not much difference between the starch and flour versions.
The starch version is more firm but again, this may be due to the amount of flour.
Hopefully there will be some statistically significant result by the end of those bags of flour and starch.
Until then I’ll continue to make both versions.
(Other thoughts include musings about using other vegetables as a base or including some for nutritional value. Using sweet potatoes might yield interesting results as well.)